C O N C E P T S T O R E

Een ontwerp voor het moederhuis van de Japanse ontwerpster Rei Kawakubo, beter bekend als ‘ Comme des Garçons’, een onconventioneel modemerk.

 
R E I    K A W A K U B O - J A P A N
 
Als afstudeerproject koos ik voor het moederhuis voor de Japanse ontwerpster Rei Kawakubo, beter bekend als ‘ Comme des Garçons’, een onconventioneel modemerk. Tijdens de jaren ‘80 beïnvloedde zij de Westerse mode door haar simpele en authentieke ontwerpen, donker en eenvoudig kleurgebruik, asymmetrische draperingen, afwijkende proporties,… terwijl het toen een trend was om opgepoetste avondjurken te dragen met een enorm kleurgeweld. Ze is dus een ‘trendsetter’ en geen volger. Dit beamen ook de ontwerpen van haar ‘flagshipstores’, namelijk geen etalages en keurige uitstraling. Zo lokt ze de nieuwsgierige klant naar binnen.

Het samenvoegen van de typische kenmerken van de ontwerpen van Rei Kawakubo en Japan is mijn concept, zo kwam ik tot een architecturaal spel van origami. Zo heeft de klant het gevoel dat hij in een kunstwerk vertoeft en zich eventjes kan afzonderen van de buitenwereld. 
 
De structuur van het kunstwerk is asymmetrisch opgebouwd, wat niet verwacht wordt van de uitvoering van origami, maar in ‘het wilde weg gevouwen’, verfrommeld en verpakt net als de ontwerpen van haar kleding.
Deze structuur kreeg het uitzicht van ‘washi’, dit is Japans papier gemaakt van houtpulp en word hedendaags gebruikt als paneelgordijnen. Ik maak ook gebruik van een glazen dak, zodat de zonnestralen de origami bereiken en je het gevoel krijgt dat het architecturaal spel licht af geeft.

Binnenin de ongecontroleerde ‘origami’structuur bevinden zich boxen met daarin de verschillende functies. De buitenkant wordt bekleed met een donkere houten plaat waarin wordt gekerfd en dit geeft een structuur af, vergelijkend met een Japans houtsnijwerk. Haar ontwerpen zijn ook gebaseerd op de textuur van de gekozen kledingsstof.
 
 
E R E P R I J S   B R U Y N S E R A E D E - D E   W I T T E
 
Met het afstudeerproject Concept Store voor Rei Kawakubo, overtuigde ze vlot een externe jury. De weg naar dit eindresultaat was er één van proberen, veranderen en opnieuw proberen, het maken van zeer artistieke ruimtelijke schetsen in een zeer persoonlijk schetsboek, waarbij steeds alle mogelijke keuzes werden overwogen en doorgenomen, waarbij herwerken nooit een proleem leek, en waarbij tevens nooit een sterke beginvisie uit het oog werd verloren. Kortom, een op grondig onderzoek gerichte ontwerpatitude die tijdens het proces reeds het beste voor het eindresultaat liet vermoeden. Door verder gebruik te maken van een goed gekozen architecturale inspiratie, en door te spelen met sterke vormelijke contrasten van enerzijds 'gevouwen papier' in combinatie met strakke en witte 'shop in hte shop' volumes werd het ontwerp een sterk ogend geheel, waarbij elke stap doorheen het ontwerp op Japanse tradities geïnspireerde en boeiende perspectieven biedt. Met een zorgvuldig uitgekiend verhaal als dit krijgt het pand als modezaak een sterke architecturale meerwaarde.
Een ontwerpster met talent.
 
Stéphane van Burm, juni 2008
 
 
 
All works © White Lion 2013   I   Please do not reproduce without the expressed written consent of Studio White Lion   I   Kelly Deceuninck
Back to Top